KYSY LISÄÄ

Musiikin ja musiikkivideoiden esittäminen opetuksessa

Musiikkia saa opetuksen yhteydessä esittää vapaasti, esimerkiksi soittaa cd-levyltä, tietokoneelta tai mp3-soittimelta musiikkia oppitunnilla tai soittaa ja laulaa oppilaiden kanssa.

Julkaistun teoksen saa esittää julkisesti maksuttomassa tilaisuudessa, jossa teoksen esittäminen ei ole pääasia. Tilaisuuden järjestäminen ei muutoinkaan saa tapahtua ansiotarkoituksessa.

Verkossa on saatavilla musiikkia erilaisista suorasoittopalveluista, kuten Spotify-palvelusta. Jos palvelun käyttöehdoissa määritellään, että palvelua saa käyttää vain henkilökohtaiseen käyttöön, tällöin musiikin soittaminen ko. palvelusta oppitunnilla on käyttöehtojen vastaista. Spotify tarjoaa myös sellaista versiota palvelustaan, jonka käyttö julkiseen esittämiseen on sallittu. Tätä palvelua voi käyttää myös opetuksessa.

Muissa oppilaitoksen tilaisuuksissa tai ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa tarvitaan musiikin esittämiseen oikeudenhaltijoiden lupa. Luvan voi hankkia Teostolta ja Gramexilta. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston ja Gramexin kanssa musiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen yhteydessä. Lisätietoja Teoston luvista ja kuntasopimuksesta ja Gramexin luvista.

Musiikkivideon esittäminen

Musiikkivideon esittäminen opetuksen yhteydessä edellyttää lupaa musiikkivideon oikeudenhaltijoilta. Lupa tulee hankkia musiikin tuottajia ja esiintyjiä edustavalta Gramexilta sekä musiikin tekijöitä ja kustantajia edustavalta Teostolta.

Muita kuin elokuvateatterilevitystä varten tehtyjä kotimaisia musiikkivideoita saa tallentaa Ylen ja MTV3:n kanavilta Kopioston opetustallennusluvalla.

Verkossa olevien musiikkivideoiden esittämiseen tarvitaan lupa. Verkkovideopalveluiden käyttöehdot määrittelevät pitkälti palvelun käytön mahdollisuuden opetuksessa. Oikeudenhaltijat ovat voineet sallia videon esittämisen ja käytön opetuksessa esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä tai muulla avoimella lisenssillä.