KYSY LISÄÄ

Oppilaitosluvat

Oppilaitoksille on tarjolla ja hankittuna useita käyttölupia.

Opetushallitus on hankkinut Kopiostolta keskitetysti kopiointiluvat kaikille peruskouluille ja lukioille, maksuttomaan tutkintoon johtavaan ammatilliseen peruskoulutukseen sekä valtionosuutta saaville musiikkioppilaitoksille. Muiden oppilaitosten tulee hankkia kopiointiluvat itse.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Tuotokselta luvat tv-ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäyttöön.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima lupa kattaa tv-ohjelmien tallentamisen ja esittämisen opetus- ja tutkimuskäyttöön peruskouluissa ja lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa maksutonta ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta varten, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Lisätietoa Kopioston luvista.

Gramexista saa luvat äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen oppilaitoksissa. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Gramexin kanssa äänitemusiikin esittämisestä tiettyjen kunnallisten toimintojen yhteydessä. Osa kuntien kanssa tehdyistä sopimuksista kattaa myös äänitteiden tallentamisen. Ota yhteyttä Gramexin asiakaspalveluun selvittääksesi, onko kuntasopimuksella sovittu äänitemusiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Teostosta saa luvat musiikin esittämiseen ja tallentamiseen esittämistä varten oppilaitoksissa niissä tilanteissa, joissa musiikin esittäminen ei ole sallittua tekijänoikeuslain nojalla. Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston kanssa musiikin esittämisestä ja tallentamisesta tiettyjen kunnallisten toimintojen ja tapahtumien yhteydessä. Tarkista Teostosta, onko kuntasopimuksella sovittu musiikin käytöstä oppilaitoksessasi.

Elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Tuotokselta voi hankkia lupia kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön. Lupia useiden eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten tuotantoyhtiöiden elokuvien esittämiseen myy M&M-Viihdepalvelu (Elokuvalisenssi).