KYSY LISÄÄ

Linkittäminen

Linkit mahdollistavat internetissä liikkumisen ja siirtymisen sivustolta toiselle. Opetuksessa linkkejä voidaan käyttää vapaasti monella tavalla. Opettaja voi esimerkiksi lähettää linkin oppilaiden sähköpostiin, esittää sen videotykillä tai tulostaa paperille. Tavallisten hyperlinkkien, jotka vievät suoraan alkuperäiselle sivulle, käyttäminen opetustoiminnassa on sallittua.

Hyperlinkki ja kehyslinkki

Hyperlinkillä tarkoitetaan linkkiä, jonka osoite näkyy käyttäjän selaimen osoitekentässä. Hyperlinkki avautuu omassa selainikkunassaan tai avaa linkitettävän sivun alkuperäiseen selainikkunaan.

Kehyslinkki avautuu linkittäjän oman verkkosivun sisään, jolloin selaimen osoitekentässä näkyy linkin tekijän sivujen osoite. Kehyslinkkien käyttäminen ei ole sallittua.

Opettaja löysi mielenkiintoisen sivun internetistä ja haluaa lähettää sivustolle johtavan linkin oppilailleen sähköpostilla. Tarvitaanko tähän lupa?

Lupaa ei tarvita. Linkittämisessä ei tapahdu tekijänoikeudellisesti merkittävää toimintaa, joten linkityksen saa tehdä ja lähettää linkkejä vapaasti. Linkittäjän tulee kuitenkin varmistaa linkitettävän aineiston laillisuus.