KYSY LISÄÄ

Aineiston välittäminen tietoverkossa

Kopioston kopiointiluvalla saa kopioida ja jakaa kopioitua aineistoa koulun suljetussa verkossa, kuten kurssialustalla tai oppimisympäristössä. Materiaali saa olla opetusryhmän saatavilla lukuvuoden tai kurssikokonaisuuden ajan.  Opettaja voi säilyttää aineiston itsellään myöhempää käyttöä varten.

Kopioston kopiointilupa ei koske näytelmiä eikä elokuvateoksia. Videoiden tallentamiseen ja välittämiseen tarvitaan erillinen lupa. Joissakin tapauksissa oikeudenhaltija on voinut sallia videon tai teoksensa käytön ja välittämisen opetuksessa Creative Commons -lisenssillä. Oikeudenhaltija on myös voinut sallia videon upottamisen toiselle verkkosivulle.

Linkkien välittäminen on mahdollista, kun linkki johtaa suoraan alkuperäiselle verkkosivulle. Oppilaitoksen suljettuun verkkoon, kuten oppimisympäristöön tai kurssialustalle, voidaan siten linkittää erilaista materiaalia verkosta siten, että linkit johtavat sivustolle, jossa aineisto sijaitsee. Tällaisen linkin tekeminen on mahdollista, kun se tehdään hyvän maun mukaan eikä se johda luvattomaan aineistoon.

YouTube-videon upottaminen

EU:n tuomioistuin on katsonut ratkaisussaan, että vapaasti netissä saatavilla olevan YouTube-videon upottaminen toiselle verkkosivulle oli sallittua. Upottamisesta on kysymys silloin, kun linkin sisältämä aineisto aukeaa näkyville toisella verkkosivulla. Sellaisen videon upottaminen ei ole sallittua, joka on laitettu verkkoon ilman oikeudenhaltijan suostumusta.