KYSY LISÄÄ

Televisio, video ja digiboksi

Tv-ohjelmien ja elokuvien esittäminen ja tallentaminen vaatii luvan. Opetushallituksen hankkima opetustallennuslupa sallii tv-ohjelmien tallentamisen muun muassa dvd-levylle tai digiboksiin. Lupa kattaa tv-ohjelmien tallentamisen myös verkkopalvelimille, joita käytetään oppilaitoksia yhdistävissä ja oppilaitosten sisäisissä verkoissa. Verkkopalvelimien ja sisäisten verkkojen on oltava oppilaitosten omistamia tai itsenäisesti hallinnoimia.

Elokuvat, joita voi lainata kirjastoista tai joita tarjotaan kuluttajille vuokrattavaksi tai ostettavaksi, on tarkoitettu yleensä vain kotikatseluun. Niiden esittäminen luokalle tai oppilaitosryhmälle edellyttää esitysluvan hankkimista. Lisätietoja elokuvien esittämisluvista voi kysyä esimerkiksi elokuva- ja av-tuotantoyhtiöitä edustavalta Audiovisual Producers Finland – APFI ry:lta tai ulkomaisia elokuvatuottajia edustavasta M&M Viihdepalvelusta.

Tv-ohjelmia sekä muita audiovisuaalisia teoksia on tarjolla myös esimerkiksi tv-yhtiöiden omilla internetsivuilla ja erilaisissa palveluissa. Opetushallituksen hankkimalla luvalla saa esittää tietyissä oppilaitoksissa Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia tv-ohjelmia. Muiden verkkovideoiden esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa. Videon esittäminen ja käyttö opetuksessa on voitu sallia esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä tai palvelun käyttöehdoissa.